Belangenorganisaties pleiten voor eigen wettelijk kader zzp’er

Zelfstandige ondernemers verdienen een eigen wettelijk kader, stellen drie belangenorganisaties. De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie  (DBA) is volgens hen, net als eerdere regelingen, niet houdbaar.

De arbeidsmarkt is “nu eenmaal niet meer het domein van alleen werknemers en werkgevers”, schrijven ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en MKB Belangen dinsdag in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer. Momenteel staan in Nederland een miljoen zzp’ers geregistreerd.

Het stuklopen van de Wet DBA toont volgens de organisaties aan dat een fundamentele verandering van de wetgeving nodig is. De VAR of modelovereenkomsten zouden niet meer volstaan.

De organisaties willen de oude regelingen vervangen door een wetsartikel voor zelfstandigen. In het nieuw voorgestelde model hoeft niemand meer te bewijzen of hij in dienst is, of als zelfstandige werkt. “Het moet afgelopen zijn met dat de zzp’er steeds maar weer moet aantonen dat hij is wat hij is”, aldus voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw.

De organisaties pleiten voor een onderscheid tussen de werknemer en twee types zelfstandigen. Het onderscheid moet worden afgemeten aan de mate van (on)afhankelijkheid, de mate van collectieve afdekking van arbeidsrisico’s en de daaraan gekoppelde fiscale positie.

De twee groepen zelfstandigen onderscheiden zich vooral doordat de eerste groep zich verhuurt aan bedrijven, en de tweede groep zelf opdrachten zoekt. De tweede groep mag de opdracht bijvoorbeeld ook door een vervanger laten uitvoeren, terwijl dit bij de eerste groep niet het geval is.

De organisaties hopen de “vastgelopen discussie” over de positie van zelfstandigen weer “los te trekken”. Adrienne van Veen van MKB Belangen: “Wij willen constructief meedenken en hopen dat de politiek daar positief op reageert.”

Bron: Nu.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *