FNV-voorman wil mes zetten in zelfstandigenaftrek

De nieuwe FNV-voorzitter Han Busker wil het mes zetten in de fiscale voordelen voor zzp’ers, omdat die ertoe leiden dat zij zich tegen te lage tarieven aanbieden en zo de ‘race naar de bodem’ aanjagen. Flexwerk is te goedkoop geworden door de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling, en de belastingvoordelen van de zzp’er verdwijnen te vaak in de zakken van de opdrachtgevers, zo bepleit Busker in het eerste interview sinds zijn benoeming afgelopen vrijdag.

‘Het is voor ons logisch dat zelfstandigen duurder zijn dan mensen met een vast contract. Dat zeg ik niet om zzp’ers te schaden, maar om de doorgeslagen concurrentie op arbeidskosten te stoppen. We willen een eind aan de ongelijke behandeling ten opzichte van vaste werknemers. Er zijn overal gaten en achterdeuren in de arbeidsmarkt en als je één fiscale route openlaat, weet je dat alles daarnaar toe gaat. Dus wat ons betreft moeten die routes dicht, ook buitenlandse, fiscale routes om Nederlandse wetgeving te omzeilen. De concurrentie tussen werknemers, zzp’ers en payroll-medewerkers moet afgelopen zijn. Werkgevers moeten ook verantwoordelijkheid nemen’

Kritiek

Het pleidooi van de kersverse vakbondsvoorman komt op een gevoelig moment: FNV voert al maanden moeizame onderhandelingen met werkgeverskoepel VNO-NCW over een gezamenlijke sociale agenda over pensioen, scholing, robotisering en de zzp’er. Het doel is een breed gedragen opdracht voor een volgend regeerakkoord. Busker voert de druk op, door openlijk de fiscale zzp-voordelen ter discussie te stellen die tot nog toe gelden als onbespreekbaar voor werkgevers.

De voormalige FNV-voorman Ton Heerts riep in 2015 nog een storm van kritiek over zich af toen hij in felle bewoordingen pleitte voor inperking. Er ontstond ook commotie bij vakbonden met veel freelancers waaronder FNV Zelfstandigen, die zich distantieerden van hun voorzitter. Heerts bood daarop excuses aan voor zijn woordkeus, en liet het thema sindsdien rusten. Door de zelfstandigenaftrek opnieuw ter discussie te stellen, blaast Busker ook de spanning binnen de FNV nieuw leven in.

Electorale zelfmoord

In politiek Den Haag is het thema tot nog toe taboe gebleken; Nederland telt ongeveer één miljoen zelfstandigen die vijftien Kamerzetels vertegenwoordigen. Het geldt als electorale zelfmoord om tijdens de verkiezingen te pleiten voor afschaffing van de populairste regeling, de zelfstandigenaftrek die de staat circa € 1,6 mrd kost. Linkse partijen waaronder GroenLinks willen wel de mkb-winstvrijstelling (€ 1,8 mrd) schrappen of aftoppen waar vooral kleine ondernemers van profiteren, maar geven daar nauwelijks ruchtbaarheid aan.

Busker kan niettemin rekenen op steun van toonaangevende fiscalisten, topambtenaren en arbeidseconomen. De ongelijke fiscale behandeling van werknemers in loondienst en zelfstandigen hen een doorn in het oog en staat bovenaan de prioriteitenlijstjes in het geval dat het belastingstelsel op de schop zou gaan. De faciliteiten waren in het leven geroepen opdat zzp’ers de ruimte zouden gebruiken voor de oudedagvoorziening en verzekering tegen arbeidsongeschiktheid, maar de voordelen vloeien in de praktijk vaak weg naar opdrachtgevers, zo is de consensus.

Reactie werkgevers

Gelet op controverse is het echter zeer de vraag of werkgevers en werknemers op dit punt tot een akkoord kunnen komen. Busker zegt hoop te putten uit het feit dat er ook vanuit MKB-Nederland stemmen opgaan voor afschaffing van zzp-voordelen, omdat veel kleine ondernemers met een paar man personeel moeten concurreren met hun lage tarieven. Het formele MKB-standpunt is dat de aftrek behouden moet blijven.

VNO-NCW laat in een reactie weten dat de zelfstandigenaftrek belangrijk is voor zzp’ers, omdat ze hiermee de noodzakelijke investeringen kunnen doen en reserveringen kunnen maken. ‘Bovendien kunnen ondernemers geen aanspraak maken op zaken als WW. Zzp’er lopen hogere risico’s dan werknemers.’

Bron: FD

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *