Stichting ZZP Nederland: Kabinet belemmert ontwikkeling ondernemerschap

Uit het pas gepresenteerde verkiezingsprogramma van de PvdA blijkt eens te meer, dat deze partij zzp’ers uitsluitend beschouwt als flexwerkers en niet als vrije ondernemers. Volgens Stichting ZZP Nederland wil de PvdA minder ondernemers en meer werknemers. Dat werd een week geleden nog eens bevestigd door PvdA-minister Asscher op NOS-radio 1, die het een goede zaak vond, dat door de uitwerking van de DBA naar schatting 40.000 zelfstandigen het zonder opdrachten moeten doen. De partij van Asscher wil zelfstandige ondernemers net als werknemers “beschermen” met verplicht opgelegde verzekeringen, pensioen en een minimumloon. Dat is ook een van de stokpaardjes van de FNV, die zelfstandige ondernemers wil onderwerpen aan cao-afspraken.

Kabinetspartner VVD daarentegen, lijkt juist meer ruimte voor ondernemers te willen scheppen. In het verkiezingsprogramma roept men de Belastingdienst op om ondernemers niet te belemmeren. “Die oproep staat in schril contrast met de DBA-praktijk van dit moment”, zegt voorzitter Maarten Post. “ In de uitvoering van de DBA door de Belastingdienst blijkt na een half jaar, dat veel opdrachtgevers geen zekerheid ervaren en daarom niet langer in zee willen met zelfstandigen. Het effect daarvan is afbraak van het ondernemerschap en dat dreigt de oproep in het VVD-programma nu al ongeloofwaardig te maken.

Actie stop belemmering ondernemers

Om de toenemende bedreiging  van het ondernemerschap een halt toe te roepen, heeft Stichting ZZP Nederland het DBA Actieplatform ingericht voor informatie, opinie en actie. “Dat is nu actueler dan ooit ”, zegt directeur Frank Alfrink. “ Op dit moment verliezen zelfstandigen opdrachten als gevolg van de uitvoering van de DBA door de Belastingdienst, dat moet worden gestopt. Wij hebben daarbij de steun van alle zelfstandigen nodig.”

Zelfstandigen hebben de toekomst

Stichting ZZP Nederland is van mening, dat het gekrakeel over de DBA met name wordt veroorzaakt doordat de politiek nog steeds geen wettelijke basis wil formuleren voor ondernemerschap. Men probeert tevergeefs om het groeiende ondernemerschap op de arbeidsmarkt gevangen te houden in het sterk verouderde arbeidsrecht. De stichting roept de politiek op om kleur te bekennen en ondernemers  te ondersteunen in plaats van belemmeringen op te werpen voor het ondernemerschap.

Bron: Stichting ZZP Nederland

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *