VVD wil onduidelijkheid rond modelcontracten voor 1 mei oplossen

Als de onduidelijkheden rond de modelcontracten voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) niet voor 1 mei 2017 zijn opgelost, dan moet er gekeken worden naar een nieuwe wet.

“Als het op 1 mei nog steeds een janboel is en ondernemers en opdrachtnemers niet weten waar ze aan toe zijn, dan moet je gaan kijken: moet je hiermee door?”, zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dinsdag tegen BNR Nieuwsradio.

Vooralsnog heeft hij geen plan B voor de modelcontracten die voortvloeien uit de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) op de plank liggen.

“We moeten ook oppassen met die wet in de prullenbak te gooien. Als je een nieuwe wet moet maken, is er weer onduidelijkheid”, aldus de VVD’er.

 

PvdA

Coalitiegenoot PvdA is wat geduldiger met de zzp-wet. Tweede Kamerlid Mei Li Vos wil eerst duidelijk in kaart hebben hoeveel zzp’ers op dit moment worstelen met de modelcontracten.

Daarbij vindt Vos dat het niet per se aan de regelgeving ligt als zzp’ers nu geen werk meer krijgen. “We moeten ons eerst richten op opdrachtgevers die jarenlang voor een dubbeltje op de eerste rang hebben gezeten, omdat zij onterecht zzp’ers inhuurden en daardoor geen sociale premies hoefden te betalen.”

Zelfstandigen die geen opdrachten meer krijgen vanwege de onduidelijkheid, moeten gecompenseerd worden door de opdrachtgever, vindt Vos.

 

VAR

Met de invoering van de Wet DBA is de oude Verklaring arbeidsrelatie (VAR) vervangen door modelovereenkomsten per sector voor zzp’ers. De Belastingdienst toetst of de modelcontracten voldoen aan de gestelde eisen.

Als er sprake van een werknemer-werkgeververhouding is, dan is de betrokkene geen zzp’er. Gezag, loon en vervangbaarheid zijn daarbij de belangrijkste criteria.

In de modelcontracten zijn de voorwaarden voor de werkrelatie omschreven. De regels zijn bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.

Volgens de Belastingdienst is in veel gevallen duidelijk dat een zzp’er of ondernemer niet in loondienst is. In die gevallen is een modelovereenkomst ook niet nodig.

Van verschillende kanten wordt er geklaagd over de onduidelijkheid die de Wet DBA met zich meebrengt sinds de invoering op 1 mei van dit jaar, terwijl het opdrachtgevers en zzp’ers juist zekerheid vooraf moet bieden.

 

Boete

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft al laten weten dat “goedwillende opdrachtgevers” tot 1 mei 2017 niet hoeven te vrezen voor boetes als zij zich niet aan de regels houden.

Ook komt er een meldpunt om “eventuele knelpunten” op te lossen en krijgt de Belastingdienst extra middelen voor de beoordeling van ingediende modelcontracten.

Donderdagavond debatteert de Tweede Kamer met Wiebes over de Wet DBA.

Bron: Nu.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *