Zzp’ers lijken slachtoffer afschaffing VAR-verklaring

Er is veel onduidelijkheid over de gevolgen van de afschaffing van de VAR-verklaring. Zzp’ers en opdrachtgevers dienen sinds 1 mei gezamenlijk een contract op te stellen waaruit duidelijk wordt dat de zzp’er niet hetzelfde werk verricht als een werknemer in loondienst van de opdrachtgever. Mocht de Belastingdienst deze verschillen niet groot genoeg achten, dan is de opdrachtgever aansprakelijk en moet hij een boete betalen. Door de terughoudendheid van opdrachtgevers in deze kwestie lopen zijzelf door een gebrek aan kwaliteit en veel zzp’ers door gebrek aan opdrachten, inkomsten mis.

Vooral voor zzp’ers is de ontstane situatie schrijnend. Zij lijken het slachtoffer te worden van de afschaffing van de VAR-verklaring, iets wat hen juist meer zekerheid had moeten bieden. De groep die eigenlijk fulltime voor één opdrachtgever werkt, maar geen recht heeft op bijvoorbeeld een WW-uitkering of pensioen, wil liever in loondienst bij een bedrijf. Echter, deze groep krijgt niet vaak de mogelijkheid om in loondienst te komen; opdrachtgevers vrezen namelijk dat dit ten koste gaat van hun flexibiliteit.

Een andere groep zzp’ers werkt voor verschillende opdrachtgevers wanneer het hen uitkomt. Werkgevers nemen al deze zzp’ers, als hierboven vermeld, niet zo snel in dienst. Dit is niet altijd even voordelig voor bedrijven. Zo moeten ze hen door blijven betalen als er minder werk is en moeten ze meer geld afdragen, bijvoorbeeld voor pensioen en ziektekosten.

Flexlabour biedt mogelijkheden voor deze situatie, zowel voor de zzp’er als de opdrachtgever. Info zzp’er | Info opdrachtgever

Bron: RTL Z

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *